Woda zjonizowana może być alkaliczną (zwana również katolitem, wodą żywą czy zredukowaną wodą antyoksydacyjną) lub kwasową (nazywana także anolitem, wodą martwą, wodą oksydacyjną). Każda z nich podczas jonizacji magazynowana jest w odpowiedniej komorze jonizatora.
Wodę jonizuje się przepuszczając przez nią stały prąd elektryczny. To proces elektrolizy wody, podczas którego jonizowane są cząstki wody oraz cząstki substancji w niej rozpuszczonych.
Woda alkaliczna (zasadowa) i kwaśna są wytwarzane w procesie elektrolizy w urządzeniu zwanym jonizatorem. Przez zwykłą wodę przepuszcza się prąd elektryczny, który powoduje, że sama woda oraz wszystkie rozpuszczone w niej składniki mineralne dzielą się na dwie części: alkaliczną (o pH powyżej 7) i kwaśną (o pH poniżej 7). Rozpuszczone w wodzie sole podczas elektrolizy rozkładają się na dodatnie jony metali (wapnia, magnezu, potasu i sodu) oraz ujemne reszty kwasowe (zawierające siarkę, fosfor i chlor).
Posiada lekki ładunek elektryczny (ORP) – jest antyoksydantem, ma właściwości alkaliczne, jest bogata w tlen, ma mniejsze napięcie powierzchniowe. Woda alkaliczna jest miękką, bezwonną wodą o smaku wody deszczowej. Jej właściwości:
Posiada dodatni ładunek elektryczny i ma właściwości kwasowe. Woda kwasowa ma kwaśny smak, zapach kwasu i chloru. Jej właściwości to:
Woda kwasowa jest głównie przeznaczona do użytku zewnętrznego: dezynfekcji ran, odnowy naturalnej kwasowości skóry, dezynfekcji pomieszczeń itp.
Zdaniem wielu specjalistów picie wody alkalicznej (zasadowej) oczyszcza z toksyn i nawadnia komórki, a także pozwala dostarczyć dodatkowych ilości tlenu oraz alkalicznych mikroelementów. Może więc korzystnie wpłynąć na zakwaszony organizm, zwłaszcza u osób borykających się z takimi schorzeniami, jak cukrzyca, dna moczanowa, kamica nerkowa, nadkwasota żołądka (zgaga), nadciśnienie czy otyłość.
Według naukowców japońskich, w celach profilaktycznych powinno się spożywać wodę alkaliczną o pH od 8,5 do 9,5 w ilości 30 ml na każdy kilogram masy ciała lub średnio od 2 do 2,5 l dziennie. Najlepiej pić wodę 30 minut przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku. Jest to niezmiernie ważne. Woda wpływa na wszystkie funkcje organizmu, a ponadto wraz z nią zostają dostarczone niezbędne substancje odżywcze oraz usunięte produkty przemiany materii.
Stres, nieodpowiednia dieta i używki sprzyjają powstawaniu nadmiaru kwaśnych pozostałości, których organizm nie jest w stanie całkowicie się pozbyć. W efekcie się zakwasza, a zasadowość krwi się zmniejsza, przez co wzrasta ryzyko choroby. Woda alkaliczna (zasadowa) zawiera jony metali alkalicznych (wapnia, magnezu, potasu, sodu), które pełnią niezmiernie ważną funkcję w odkwaszaniu organizmu – neutralizują kwaśne pozostałości.
Jest przeznaczona do użytku wewnętrznego.
Przede wszystkim chroni nas przed różnymi chorobami, oczyszcza z toksyn i nawadnia komórki. Ułatwia również dostarczenie dodatkowych ilości tlenu oraz alkalicznych mikroelementów. Poprawia trawienie, likwiduje zaparcia, dodaje energii oraz zwalcza wrzody żołądka i dwunastnicy.
Świetnie nawadnia organizm, wspomaga usuwanie toksyn oraz rozrzedza krew (zmniejsza prawdopodobieństwo powstania zakrzepów).
Znajdujące się w niej jony ujemne wpływają korzystnie na układ immunologiczny, a antyoksydanty neutralizują wpływ wolnych rodników i usuwają je z organizmu.
Właściwości przeciwutleniające określa parametr ORP (Oxidation Reduction Potential). Gdy wartość ORP jest dodatnia, to substancja jest utleniaczem czyli wolnym rodnikiem. Zjonizowana woda alkaliczna ma wartość ujemną czyli jest reduktorem. Gdy ją pijemy, dostarczamy do organizmu dodatkową ilość wolnych elektronów, które łączą się z wolnym rodnikami. Dzięki temu zdrowe komórki sąchronione, a szkodliwy wpływ wolnych rodników jest zmniejszony.
Wykazuje głównie działanie bakteriobójcze, antyseptyczne, antyalergiczne i przeciwzapalne. Możemy ją stosować zewnętrznie (do mycia twarzy, w celu przyspieszenia gojenia się ran czy leczenia trądziku), a także używać w gospodarstwie domowym do prania czy dezynfekcji oraz mycia okien i mebli, a nawet samochodu.
Woda z jonami srebra, która ma silne właściwości bakteriobójcze. Od tysiącleci jest także znana jako doskonały naturalny antybiotyk. Srebro jest również niezbędne do normalnego funkcjonowania gruczołów wydzielania wewnętrznego, mózgu, wątroby i tkanki łącznej. Stymuluje układ immunologiczny, a przy stężeniu we krwi 0,05–0,1 mg/l daje efekt odmładzający i pozytywnie wpływa na procesy fizjologiczne organizmu.
Dostępne są dwa rodzaje jonizatorów: przepływowe i naczyniowe.
Przepływowe montowane są do źródła wody (czyli do kranu lub bezpośrednio do zaworu).
Naczyniowe natomiast przypominają z zewnątrz popularne czajniki elektryczne lub urządzenia AGD.
Zadwoń: 801 388 799 (8.00-16.00 - pn.-pt.).
Zadzwoń: 801 388 799 (8.00-16.00 - pn.-pt.).
Napisz do nas: .